ΙΣΤΟΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΛΟΥ


Παρακαλέσαμε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Ναού π. Βασίλειο Ακριβόπουλο που υπηρετεί 34 χρόνια σ' αυτό το Ναό να μας δώσει μια συνέντευξη.
Ο ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου είναι ο Μητροπολιτικός Ναός του Βόλου παράλληλα είναι Πολιούχος και Προστάτης του.

Ερώτηση: Ποιος έκανε τα σχέδια του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Βόλου;
π. Βασίλειος: Τα σχέδια του Ι. Ναού εκπονήθηκαν από το συμπολίτη Αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο και το όλο έργο εκτελέστηκε από τον Πολιτικό Μηχανικό Παναγιώτη Γεωργαλά.

Ερώτηση: Ποιος φορέας διέθεσε τα χρήματα;
π. Βασίλειος: Ο Δήμος Βόλου διέθεσε αρκετά χρήματα με Δάνειο, αλλά οι πιστοί με τις δωρεές τους επεράτωσαν το έργο.

Ερώτηση: Πότε άρχισαν οι εργασίες ανεγέρσεως;
π. Βασίλειος: Η θεμελίωση του ιερού Ναού έγινε το έτος 1927 όταν Δήμαρχος του Βόλου ήταν ο Σπυρίδων Σπυρίδης και Μητροπολίτης ο μακαριστός Γερμανός.

Ερώτηση: Πότε αποπερατώθηκε και πότε έγιναν τα εγκαίνια;
π. Βασίλειος: Η αποπεράτωση του Ναού συντελέσθηκε το έτος 1935 και τα εγκαίνια έγιναν την 1ην Δεκεμβρίου του ιδίου έτους από τον νεοαφιχθέντα εξ Αμερικής Μητροπολίτη μακαριστό Ιωακείμ.

Ερώτηση: Πέστε μας για  το ρυθμό του Ναού;
π. Βασίλειος: Ο ιερός Ναός μας είναι ρυθμού Βυζαντινού και χαρακτηρίζεται ως Σταυροειδής.

Ερώτηση: Το εμβαδόν του Ναού;
π. Βασίλειος: Το εμβαδόν του είναι 300 τετραγωνικά μέτρα. Ο ιερός Ναός διαθέτει και γυναικωνίτη ο οποίος είναι 130 τετραγωνικά μέτρα.

Ερώτηση: Πόσοι πιστοί μπορούν να Εκκλησιασθούν;
π. Βασίλειος: Με κάποια άνεση μπορούν να σταθούν στο Ναό γύρω στους 1200 ανθρώπους. Μπαίνουν βέβαια πολλοί περισσότεροι σε πανηγύρεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Ερώτηση: Ο ιερός Ναός εξωτερικά και εσωτερικά εντυπωσιάζει. Τι συντελεί σ' αυτό;
π. Βασίλειος: Ο ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου όντως εντυπωσιάζει. Οι ξένοι μένουν έκθαμβοι στο υπερθέαμα θα έλεγα. Είναι όπως είπαμε Βυζαντινού ρυθμού και στο μέσον δεσπόζει μεγαλόπρεπα ο Τρούλος. Είναι κτισμένος από πέτρα πελεκητή που αρμολογείται με τούβλα. Τούτο είναι χαρακτηριστικό της Βυζαντινής τεχνοτροπίας και προσδίδει ιδιαίτερη χάρη.
Έτσι, παρά το μεγάλο του όγκο, διατηρεί την αρμονική χάρη. Υποβλητικότητα ιδιαίτερη δημιουργεί στο θεατή επισκέπτη και προσκυνητή η καλλιτεχνική εικόνα του Αγ. Νικολάου στην πρόσοψη του Ναού, που είναι κατασκευασμένη με ψηφίδες.

Συνέχεια...